Våra tips för att göra livet lite lättare

Vårtrötthet - Vad kan jag göra för att lindra symptomen?
Förkylningstider - Kan jag lindra obehagen?
Sommarsjuka
- Hur undviker jag den och hur lindrar jag symptomen?

 

 
Vårtrött?

Följ dessa enkla tips för att lindra symptomen

  • Var utomhus – helst i naturen.
  • Res bort – till ljusare breddgrader.
  • Ha ett ljust hem – och vädra ofta.
  • Motionera – lite varje dag.
  • Ät långsamma kolhydrater – Drick gärna en Mighty Greens drink (känd från TV3). Den finns hos oss!
  • Vatten – drick ordentligt.

Kontakta oss för mer info om Mighty Greens


 

Förkylningstider

Det går att lindra obehagen på olika sätt, men gemensamt för alla förkylningsbesvär är att tillfrisknandet underlättas genom att:
  • dricka mycket vid feber
  • vila
  • passa på att sluta röka om du är rökare
  • undvika hård fysisk ansträngning, till exempel träning.
  • Det kan kännas lättare att andas om man sover med huvudet högt.
  • Använd en extra huvudkudde eller höj tillfälligt sängens huvudända.
 
"Sommarsjuka"

Den 23 juli infaller rötmånaden, som innebär att man måste vara extra försiktig med livsmedel som kräver kylning. Salmonella, stafylokocker och campylobakter, för att nämna några, kan ställa till med rejäla besvär om inte maten hanteras på rätt sätt: Magont, infektioner, kräkningar, feber och diarréer - matförgiftning eller "sommarsjuka" i dagligt tal.

Enligt Livsmedelsverket blir ungefär 2000 människor varje år matförgiftade i Sverige. Men mörkertalet är stort, så många som en halv miljon människor - varav mellan 50-60 000 i Skåne - drabbas enligt olika undersökningar av matförgiftning eller bakterie- infektioner orsakade av dåliga livsmedel under ett  år.

Se upp med mat som behöver kylas under rötmånaden då den snabbt blir dålig och kan ge upphov till matförgiftning.
Se upp med mat som behöver kylas under rötmånaden  eftersom den snabbt blir dålig och kan ge upphov till matförgiftning.

 
 
Så undviker du att smittas av "sommarsjuka"
  • Tvätta händerna. Diska skärbrädor och knivar noga. Släng smutsiga och sura disktrasor.
  • Ha olika skärbrädor för kött, bröd och grönsaker. Blanda inte råvaror och lagad mat.
  • Försök transportera kylvaror så kort tid som möjligt. En snabb och så kall hemtransport som möjligt från affären är viktigt. Använd gärna en kylväska med kylklampar för att transportera hem maten från affären.
  • Bästa temperaturen i kylen är fyra grader. Ha aldrig över åtta grader i kylen.
  • Ha rent i kyl och andra förvaringsutrymmen där du förvarar livsmedel.
  • Kontrollera märkningen på kylvaror. Kasta mat som luktar dåligt.
  • Ät inte mögliga livsmedel. Det hjälper inte att avlägsna det angripna partiet utan kasta hela produkten.
  • Värm maten ordentligt innan du äter den. 70-75 graders innertemperatur i maten är lämpligt.
  • Var extra noggrann med att kyckling, griskött och köttfärs är ordentligt genomstekt.
  • Kyl ned maten snabbt om den ska sparas. Detta gör du bäst i kallt vatten för att skynda på nedkylningen.
  • Laga aldrig mat åt andra när du blivit sjuk.
Vad kan jag göra om jag blivit sjuk?

Om du blivit magsjuk kan du göra din egen vätskeersättning: Koka en liter svagt te och tillsätt 30 ml (2 msk) vanligt socker och 2,5 ml (1/2 tsk) salt. Du kan byta ut teet mot vanligt vatten. Tillsätt samma mängd socker och salt och koka upp. Låt svalna. Drycken kan smaksättas med 2 tsk fruktjuice eller saft per liter.

 

Källa: Infomedica samt Livsmedelsverket