"Sommarsjuka" Den 23 juli infaller rötmånaden, som innebär att man måste vara extra försiktig med livsmedel som kräver kylning. Salmonella, stafylokocker och campylobakter, för att nämna några, kan ställa till med rejäla besvär om inte maten hanteras på rätt sätt: Magont, infektioner, kräkningar, feber och diarréer - matförgiftning eller "sommarsjuka" i dagligt tal. Enligt Livsmedelsverket blir ungefär 2000 människor varje år matförgiftade i Sverige. Men mörkertalet är stort, så många som en halv miljon människor - varav mellan 50-60 000 i Skåne - drabbas enligt olika undersökningar av matförgiftning eller bakterie- infektioner orsakade av dåliga livsmedel under ett år. |
|
-
Tvätta händerna. Diska skärbrädor och knivar noga. Släng smutsiga och sura disktrasor.
-
Ha olika skärbrädor för kött, bröd och grönsaker. Blanda inte råvaror och lagad mat.
-
Försök transportera kylvaror så kort tid som möjligt. En snabb och så kall hemtransport som möjligt från affären är viktigt. Använd gärna en kylväska med kylklampar för att transportera hem maten från affären.
-
Bästa temperaturen i kylen är fyra grader. Ha aldrig över åtta grader i kylen.
-
Ha rent i kyl och andra förvaringsutrymmen där du förvarar livsmedel.
-
Kontrollera märkningen på kylvaror. Kasta mat som luktar dåligt.
-
Ät inte mögliga livsmedel. Det hjälper inte att avlägsna det angripna partiet utan kasta hela produkten.
-
Värm maten ordentligt innan du äter den. 70-75 graders innertemperatur i maten är lämpligt.
-
Var extra noggrann med att kyckling, griskött och köttfärs är ordentligt genomstekt.
-
Kyl ned maten snabbt om den ska sparas. Detta gör du bäst i kallt vatten för att skynda på nedkylningen.
-
Laga aldrig mat åt andra när du blivit sjuk.
Om du blivit magsjuk kan du göra din egen vätskeersättning: Koka en liter svagt te och tillsätt 30 ml (2 msk) vanligt socker och 2,5 ml (1/2 tsk) salt. Du kan byta ut teet mot vanligt vatten. Tillsätt samma mängd socker och salt och koka upp. Låt svalna. Drycken kan smaksättas med 2 tsk fruktjuice eller saft per liter.
Källa: Infomedica samt Livsmedelsverket